У природи немає поганої погоди або Зимові заняття на Вітапаркурі

Вітапаркур – це унікальний швейцарський винахід для безкоштовних занять спортом на свіжому повітрі, який одразу ж набув популярності у Європі. Перший Вітапаркур з’явився у Цюріху у 1968 році, сьогодні їх вже налічується 502.

Вітапаркур став однією з найулюбленіших спортивних розваг європейців, які, як відомо, завзято дбають про своє здоров’я. Люди різного віку та різних професій після роботи у будні та з самого ранку у вихідні приходять сюди, щоби провести час з користю для здоров’я. Тим більше, що на заняття можна приходити поодинці, з сім’єю, з друзями, з колегами, цілими класами та спортивними клубами. Згідно з останнім опитуванням, 10 відсотків швейцарців саме у такий спосіб займаються спортом.

Перший Буковинський Вітапаркур був споруджений у 2016 році у парку «Жовтневий» м. Чернівців. Він є першим і до сьогодні єдиним в Україні. Вітапаркур у парку «Жовтневий» представляє собою кільцевий фітнес-маршрут протяжністю 1,2 км з 15 екологічними тренажерами просто неба, на яких залюбки займаються спортом жителі міста Чернівців.

Жіночий Оптиміст Клуб, ініціатор створення цього унікального фітнес-маршруту, вже третій рік поспіль об’єднує навколо Вітапаркуру прихильників здорового способу життя. Заняття, які проводяться у парку «Жовтневий» щосуботи, розпочинаються о 10.00.

Поступово втягнувшись у регулярні заняття спортом на свіжому повітрі, члени групи зрозуміли, що з приходом холодів не варто робити перерву, а можна продовжити заняття, дотримуючись кількох простих правил для зимового періоду.

  1. Виходимо на маршрут за температури не нижче 18 градусів. За вітряної погоди та при вологості вище 90% температура не повинна опускатися нижче 10 градусів морозу.
  2. Одягаємося за «принципом цибулини»: спочатку, в ідеалі – сучасна (але коштовна) термобілизна. Альтернатива – хоча б декілька бавовняних футболок, одягнених одна на одну – краще, ніж одна, навіть груба кофтинка.
  3. Верхній одяг для тренувань обираємо з матеріалів, які «дихають», захищають від вітру, не промокають та утримують тепло.
  4. Вбираємо тепле зручне взуття для зими, обов’язково – теплі панчохи.
  5. Перед початком занять ретельно розминаємося.
  6. При ходьбі-бігу за маршрутом та при виконанні вправ намагаємося вдихати повітря через ніс, а видихати – через рот.
  7. Враховуючи те, що виконання вправ на тренажерах №3 та №14 через мокру деревину може призвести до травмування, обходимо ці снаряди або замінюємо запропоновані на вказівниках вправи іншими – безпечними.
  8. Займаємося взимку не до сьомого поту – для цього є сауна. Не треба повертатися додому з мокрою спиною.
  9. Навіть при легкій застуді (головному болі, підвищеному тиску, закладеному носі тощо), на тренування в цей день – табу.

 

Окрім цього, за твердженням знаючих людей, є щонайменше чотири причини займатися спортом на свіжому повітрі за любої погоди. Ось ці аргументи.

  1. Зміцнюється імунна система

Узимку наша шкіра страждає через сухе повітря приміщень, що опалюються. Крім того, у такому повітрі знаходиться особливо багато збудників інфекційних хворіб. На вулиці, навпаки, шкіра значно зволожується і у такому стані починає добре виконувати свою захисну функцію. Під час занять на свіжому повітрі покращується кровообіг, тим самим мобілізуються захисні сили організму.

  1. Знімається стрес

Зайняття спортом на свіжому повітрі добре впливають на психологічний стан людини. Під час занять на природі більш інтенсивно виробляється адреналін, тим самим зменшується стрес. Доведено, що регулярні тренування у такий спосіб суттєво послабляють депресію.

  1. Покращується працездатність

У свіжому повітрі парку або лісу міститься значно більше кисню, ніж у закритому приміщенні. Додатковий кисень, який попадає у організм під час занять на вулиці, сприяє утворенню енергії та покращенню працездатності.

  1. Переміна обстановки

Через те, що більшість з нас протягом дня виконує багато одноманітних дій і наша нервова система отримує занадто мало стимулюючих її вражень, організм починає «сумувати». Напроти, у природному середовищі є завжди багато того, що можна побачити та відчути. На природі ми починаємо краще розуміти самих себе та навколишній світ. Під час занять у парку ми бачимо природу у постійному русі, і ці зміни приносять кожному із нас надзвичайно приємні враження.

Фотозвiт